Zříc. hrad, osídl. dle arch. nálezů od 13.stol. Uv. r.1408 jako predikát Oldřicha z Házmburka a Nedam. Hrad byl pravd. sídlem jednoho z král. manů, později předsunuté opevnění hradu Kokořína. Poč. 20.stol. stav. upraven majitelem Kokořína J. Špačkem.
Středověký do skály vytesaný portál skalní světničky v jádře hradu
Graficke pismenko Zbytky skalního hradu na zelené turistické značce asi 1 km severním směrem od hradu Kokořína na lesnaté ostrožně mezi Hlubovskou tůní a Kokořínským dolem.
4.4. 2005

Historie a popis hradu
    Hrad nenacházíme výslovně uveden ve zmínkách písemných pramenů, pouze jedenkrát v predikátu Oldřicha z Házmburka a Nedam z roku 1408. Lze se jen domnívat, že hrad byl založen pravděpodobně jako sídlo jednoho z královských manů příslušných k mělnickému obvodu a později hrál nějakou úlohu jako předsunuté opevnění hradu Kokořína v souvislosti s blízkou údolní komunikací. Archeologické nálezy potvrzují osídlení lokality ve 13. a 14. století, ovšem

Zdeněk Fišera: Skalní hrady zemí koruny české, Libri 2004., 4.4. 2005

Mělník  (ME)