Barokní socha sv. Floriána byla vztyčena r. 1679 nebo 1680 před budovou dnes již zbořené obecní radnice. Sochy sv. Floriána, patrona hasičů, se stavěly na pomoc a ochranu svatého proti požárům v době, kdy byly velkým postrachem. Tuto sochu zaplatily peníze vybrané v dobrovolných sbírkách.
© Jan P. Štěpánek 04/2005
Graficke pismenko Barokní socha sv. Floriána, patrona hasišů a ochránce před požáry, na mohutném kamenném podstavci na kuřimském náměstí. Na podstavci sochy je jako datum vzniku uveden letopočet 1679, v Kronice moravské se uvádí jako rok vybudování r. 1680.
Zajímavostí snad může být, že oproti jiným sochám sv. Floriána, které drží vědro s vodou a hasí hořící dům, tento Florián pouze vzhlíží k nebesům.

Svatý Florián (Florián z Lorchu)

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)