Kostel byl postaven r. 1226 v románském stavebním stylu. V l. 1766-1772 radikálně barokně přestavěn. V l. 1843-1888 proběhla oprava kostela (r. 1843 přestavěna věž). 4 pův. zvony byly zrekvírovány za 1. sv. války. R. 1874 instalovány na věž hodiny. Od r. 1893 nové varhany. Rekonstrukce v l. 1971-72.
Kostel Kuřim
Graficke pismenko Farní kostel sv. Máří Magdalény v Kuřimi se nachází na mírném návrší na západní straně města před místním zámkem. Jednolodní, v základech románská stavba z počátku 13. stol. s postranní nízkou masivní věží završenou barokní bání, byla ve druhé polovině 18. stol. barokně upravena do dnešní podoby.
jps7, 2.4. 2005

historie

Farní kostel byl postaven r. 1226, kdy je také zmiňován v listině Přemysla Otakara I. ohledně placení desátek. Kostel, postavený původně v románském slohu, byl v letech 1766-1772 radikálně přestavěn v pozdně barokním stylu. R. 1782 nechala rodina Žalkovská ze Žalkovic postavit boční oltář sv. Kříže (obraz od Josefa Winterhaltera). R. 1786 darovala brněnská městská rada kostelu kalich a pacifikál, r. 1789 daroval kostelu hrabě Ugarte varhany ze