Kostel byl postaven v l. 1887-1891, o rok později byla ustavena samostatná farnost Janovice. Kostel byl postaven díky dobrovolné sbírce, kterou zorganizoval páter Josef Loriš (1808-1900). R. 2000 byla snesena malá věž, r. 2002 byla postavena nová. R. 2001 byl kostel zapsán mezi kulturní památky ČR.
pohled na kostel od východu
© Jan P. Štěpánek 03/2005
Graficke pismenko Mohutná jednolodní stavba kostela sv. Josefa vystavěná v novogotickém slohu s čelní 50 metrovou věží dominuje dlouhé podbeskydské vsi Janovice, táhnoucí se v délce několika kilometrů podél potoka. Kostel na návrší na horním konci obce byl vystavěn z peněz získaných sbírkou v letech 1887-89. V roce 2000 byla demontována malá sanktusová věž z důvodu velmi nápadného naklánění. Od roku 2002 je nahrazena novou.
Od roku 2001 je zapsán do seznamu kulturních památek České republiky.

Obec se může pochlubit tím, že je rodištěm slavného beskydského zbojníka Ondráše Šebesty, který se zde narodil jako syn místního fojta. Ondráš bojoval s frýdeckou vrchností, která utlačovala chudé obyvatelstvo. Na tuto osobnost odkazuje mnoho míst v kraji.
jps7, 30.3. 2005

historie

Obec Janovice i přes svou rozlohu a velký počet usedlých ovbyvatel neměla až do poloviny 19. stol. žádný kostel ani kapli. Zdejší lidé museli docházet za bohoslužbama až do okolních vzdálených míst, na Borovou do Malenovic, do Frýdlantu nebo až do Frýdku. Teprve v pol. 19. stol. se započalo s iniciativou, aby byl postaven kostel s přilehlou farou. Z nápadu však sešlo. Až páter Josef Loriš (1808-1900) se po roce 1873 začal znovu zabývat