Fridrich ze Schönburgu měl v r.1281 na Třebové Konráda, což je první zpráva o hradu. Hrad se spolu s městem znovu uvádí v r.1346 a r.1365, kdy je Jindřich z Lipé prodal J. Jindřichovi. Ze zbytků got. hradu je dobře dochovaný reliéf opevnění.
Příkop na západní straně
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Stále ještě dobře zachovaný reliéf hrádku leží na osamělém vysokém kopci severovýchodně nad Moravskou Třebovou. Nezaujal však nejvyšší bod kopce s výškou 551 m n. m, ale jeho o několik málo metrů nižší výběžek. Spojené jsou navzájem úzkou šíjí. Ostatní strany jsou hodně strmé a dokud tu nebyl les, byl výhled do širokého okolí po třech stranách opravdu nádherný.
Hrádek má jednodílnou dispozici zalamovaného klínovitého tvaru s osami 50 a 43 m, kterou obtáčí příkop kolísající kolem desetimetrové šířky a třímetrové hloubky. Na povrchu jsou patrné dvě výrazné prohlubně po možné zástavbě.

historie

První zpráva o hradu pochází z roku 1281, kdy na něm byl purkrabí Konrád. Hrad patřil Fridrichovi ze Schonburgu, který se jako mnoho dalších ve své době věnoval loupeživým výpravám. V letech 1285 - 86 byl hrad proto královským vojskem dobyt. Prameny o hradu a městě Moravské třebové dále mlčí až do roku 1346, kdy se objevuje znovu, ale téměř jistě se už jednalo o nový hrad přímo ve městě.

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)