Pomník připomíná slavnou Bitvu tří císařů, která se odehrála u Slavkova 2.12.1805. Napoleon v ní drtivě porazil rusko-rakouská vojska, přestože byla v převaze. V bitvě padlo 30 tisíc vojáků, pohřbených v hromadných šachtových hrobech – pomník stojí v místě dvou z nich.
Graficke pismenko Ani ne kilometr nad obcí Křenovice směrem na obec Prace (Mohyla Míru) je k vidění další upomínka na veleznámou Bitvu tří císařů u Slavkova 2. prosince r. 1805. Napoleon slavně vyhrál nad rusko-rakouskými vojsky, které byly v přesile. Na 30 tisíc padlých bojovníků bylo pohřbeno v několika hromadných šachtových hrobech. Dva z nich se nacházely v těchto místech, dodnes se zachoval pouze ten v remízku u silnice - její výstavba ten druhý zničila. Později sem byly převezeny ostatky vojínů z hrobu u nedalekého Zbýšova. Poblíž je informační tabulka a několik křížků a božích muk.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.