Santon

Padělek, Tvaroženský kopeček
Vrch Santon (296 m.n.m.) měl svůj význam r. 1805 při bitvě u Slavkova, kdy byl opěrným bodem francouzských dělostřelců – tři pásy okopů jsou zachovány dodnes. Tehdy vznikly i jeho názvy – vojákům připomínal egyptský kopec Santon. R. 1979 byl vyhlášen přírodní památkou (vzácné druhy dřevin a zvířat).
Santon
kaplička na vrcholu a v pozadí Pálava
Graficke pismenko Vrch Santon poblíž Tvarožné je přírodní památkou vyhlášenou roku 1979 rozprostírající se na více než pěti hektarech; rostou zde vzácné teplomilné stepní druhy dřevin. Lidé zde pohybovali již od pravěku, archeologické průzkumy mluví o stopách osídlení z různých dob. Při bitvě tří císařů u Slavkova zde byl zřízen opevněný bod francouzských dělostřelců (celkem palposty pro 18 děl) chránící přístup k vrcholku Žuráň, odkud na bojiště shlížel Napoleon. Od nich také pochází současný název bývalého Padělku či Tvaroženského kopečku - vojákům měl údajně připomínat kopec Santon, který znali ze svého egyptského tažení v r. 1798. Tři pásy okopů se zachovaly dodnes, jako ...

Santon
    Pokud se pídíte po významu slova Santon, pak vězte že jde o geologické období periody svrchní křídy období druhohor. Je datováno do doby před 85 až 83 miliony let, trvalo tedy poměrně krátce, kolem 2,3 milionu let.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.