Moje místa 0
Uměle navršená mohyla (286 m.n.m.) je významným archeologickým nalezištěm (významné hrobky z doby stěhování národů z pol. 5. stol. – pol. 6. stol.). Před r. 1805 těžba štěrku. R. 1805 odtud řídil Napoleon útok, který rozhodl bitvu u Slavkova. R. 1930 byl odhalen pomník na památku této bitvy.

Historie vršku Žuráň

Graficke pismenko Vršek Žuráň není přirozenou vyvýšeninou, ale je uměle navršenou mohylou z hlíny a kamení (286 m.n.m.). Je významným archeologickým nalezištěm – postupně zde bylo objeveno několik hrobů z doby stěhování národů, z období pol. 5. stol. – pol. 6. stol. R. 1853 popsal první z hrobů (velká dřevěná hrobka s vyřezávaným trámovým stropem, kostry, svícnovité předměty), objevený při orbě poč. 50 let 19. stol., historik Petr rytíř Chlumecký. V l. 1948-1950 byl proveden důkladný archeologický průzkum lokality, vedený Josefem Poulíkem. Při něm byly odkryty tři mohyly a dva komorové hroby – jeden kostrový hrob eneolitické kultury se šňůrovou keramikou ...
18.2. 2012

historie

Pěkné vyhlídkové místo je asi kilometr cesty vzhůru od centra Šlapanic. Jedná se o uměle navršenou mohylu - při archeologickém průzkumu bylo nalezeno množství hrobů a uměleckých předmětů z doby 5.-6. stol. Před rokem 1805 se zde těžil štěrk. Mnohem slavnější se ale místo stalo 2. prosince 1805 v půl deváté ráno. V tento okamžik zde Napoleon zahájil tzv. Lví skok, brilantní manévr, který vešel do dějin a kterým rozhodl celou bitvu, tzv. Bitvu

název Žuráň
    Označení vrchu má patrně základ ve slově šour, označujícím křivost, šikmost. V místním nářečí se zachoval výraz „chodit šórem“, tedy „nakřivo“. Žuráň by tedy mohlo znamenat křivý, šikmý kopec. V josefínském katastru je Žuráň uváděna pod názvem Šorajn, připomínající německé Schorain, Schurain, což znamená hraniční kopec či pozemek. Ve francouzských pramenech je v souvislosti s bitvou u Slavkova jmenován také Císařovo návrší nebo Napoleonův stůl.