Barokní zámek byl postaven počátkem 18. stol. pravděpodobně Jiřím Antonínem Veleckým. R. 1751 se zámek stal majetkem kláštera ve Vranově. V r. 1814 byl zámek přestavěn na továrnu. A r. 1899 se zámek stal majetkem obce, byla v něm škola a gymnázium.
zámek Šlapanice
Graficke pismenko Poblíž pěkného náměstí ve Šlapanicích stojí budova dnešního gymnázia, prostý obdélníkový objekt s vysokým štítem nad vchodem - dříve zámek z první poloviny 18. století. Majitelem byl místodržící baron Blümegen. Později v první polovině let osmdesátých krátce sloužil i jako klášter paulánských mnichů. Když se kolem valily armády připravující se na rozhodující se střetnutí Bitvy tří císařů, Napoleonovo vojsko v zámku zřídilo svojí ústřední nemocnici. V 19. století zde byly založeny 1. brněnské strojírny, z kraje minulého století se zámek změnil na školu a roku 1993 na gymnázium.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.