Hrady.cz
Zámek byl postaven jezuity na místě staršího hradu zničeného za třicetileté války a dokončen někdy před r. 1720. Zámek byl využíván jako letní sídlo a obydlí pro hospodářské úředníky. Nyní je v soukromém vlastnictví a chátrá.
Zámek a hrad Střela
Graficke pismenko Hrad Střela byl postaven na strategicky velmi příhodném místě pravděpodobně před polovinou 13. století. V r. 1242 se připomíná Martin ze Střely. R. 1262 byl majitelem Zdeněk ze Střely, který měl ve znaku oslí hlavu. Jeho bratr Zdeslav vlastnil v té době Kasejovice. Patřila-li obě místa ke společné državě, nelze pro nedostatek písemných pramenů zjistit, ale ještě v 17. století patřily ke střelskému panství vesnice, které leží téměř na přímce spojující Střelu a Kasejovice (Hlupín, Slivonice, Komušín a Čečelovice). Hrad Střela a dvůr jsou prvně doloženy r. 1318 (Bleh ze Střely). Potomci Zdeňka ze Střely měli hrad téměř celé 14. století. Teprve v r. 1393 se ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 26.3. 2005

pověsti

Po roce 1654 patřila Střela jezuitské koleji. Ve zříceninách je prý ukryt velký poklad, zvláště pak dvanáct stříbrných soch apoštolů, které byly při dobývání hradu spuštěny do hluboké hradní studně. Zmiňuje se o nich kupní smlouva z r. 1809, podle níž, budou-li poklady nalezeny, mají připadnout prodávajícímu. Byla zde i tajná podzemní chodba, která vedla až na Podskalí. Dosud jsou tam dva otvory, lidově nazývané Žižkův průchod.