Dominanta Horní Plané. Kostel stojí na horním konci obdélníkového náměstí. Původně románsko-gotická stavba z druhé poloviny 13. století. Na konci 17. století a pak ještě na začátku a v polovině 18. století byl kostel rozšiřován a barokně upravován.
Horní Planá - kostel sv. Markéty
pohled na kostel z náměstí
Graficke pismenko Kostel svaté Markéty stojí na horním konci obdélníkového náměstí. Původně románsko-gotická stavba pochází z druhé poloviny 13. století. Na konci 17. století a pak ještě na začátku a v polovině 18. století byl kostel rozšiřován a barokně upravován. Oplývá cenným barokním vybavením ze 17. a 18. století, renesanční figurální malby na stěnách pocházejí z let 1530 - 1580. Kostelní dvoulodí je sklenuto křížovou klenbou se zajímavými malbami, presbytář je sklenut valeně.
Kostel je přístupný v době bohoslužeb ale v denní době je možno nahlédnout do lodi kostela skrz vnitřní mříž.
Okolo kostela vede turistická cesta k pomníku básníka a spisovatele Adalberta Stiftera a kaple na Dobré Vodě.