Původní gotické trojlodí. Hlavní pozdně románský portál je z poloviny 13. století, v polovině 14. století byl zaklenut. V 60. a 80. letech 18. století barokně přestavěn. V kostele náhrobník Markéty ze Žeberka, sestry krále Jiřího z Poděbrad.
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí jen kousek od náměstí, stačí jen projít kostelní ulicí. Věž kostela je 64 m vysoká a v sezóně přístupná, ve věži je provozována galerie. Jádro kostela je románské ze 13. stol.
Jedná se o trojlodní kostel s pětiboce uzavřeným kněžištěm. Uprostřed západního průčelí je gotický portál. Věž kostela je hranolová, ve vyšších patrech se zkosenými rohy. Zařízení kostela je z 18. a 19. stol.
24.3. 2005

historie

Původní gotické trojlodí. Hlavní pozdně románský portál je z poloviny 13. století a v polovině 14. století byl zaklenut. V 60. a 80. letech 18. století byl kostel barokně přestavěn. V jižní lodi a kolem kazatelny byly zazděny náhrobníky někdejších majitelů Plané, mezi nimi i Markéty ze Žeberka, sestry krále Jiřího z Poděbrad. Bezprostředně sousedící barokní fara je z r. 1708 a jižně od objektu v ulici Na Příkopech je dochováno torzo