Specifické postavení Ašska v rámci Čech způsobilo, že tu nebyla po r. 1627 zakázána nekatolická vyznání. Tak mohl být v 80. letech 17. stol. v Podhradí u Aše postaven nový protestantský kostel, obnovený v 90. letech 20. stol. po poválečné devastaci.
© Milan Caha 10/2019
Graficke pismenko Při rozcestníku na silnici vedoucí obcí Podhradí ke státní hranici stojí evangelický kostel Dobrého pastýře ze 17. století. Okolo něj vede modrá značka k zřícenině hradu Neuberg.
Kostel je raně barokní, obdélný, jednolodní, s věží na východní straně. Věž je hranolová, v patře polygonální. Zajímavý je dřevěný interiér kostela, při jehož stavbě nebyl použit ani jeden hřebík. Místo hřebíků použili staří mistři řemesla dřevěných kolíků. Interiér kostele po roce 1995 prošel rozsáhlou rekonstrukcí.

U kostela stojí památník obětem 1. světové války, odhalen 29.7.1928 a pod kostelem stojí památník obětem válek z letech 1848, 1859 a 1866, který byl odhalen 11.6.1893.
22.3. 2005

historie

Jedná se pravděpodobně o nejstarší evangelický kostel v Rakousku – Uhersku na území české republiky. Kostel zde byl postaven již v letech 1480 – 1490. Na jeho místě stojí tato nová stavba z letech 1678 – 1712 (1682).

Karlovarský kraj
     Cheb  (CH)