Pozdně gotický, barokně výrazně přestavěný kostel na Hruštici v Turnově stojí zřejmě na místě sídla nejstarších doložených Markvarticů. S ním má snad spojitost neobvykle mohutná věž. Na hřbitově pohřebiště padlých z války 1866.
© Milan Caha 03/2013
Graficke pismenko Hruštice se nachází ve východní části Turnova, u silnice II/283 nad místní nemocnicí. Parkování je možné na ulici Zelená cesta, která umožňuje příjezd ke hřbitovu od zmíněné silnice. Nedaleko od odbočky je i zastávka autobusových linek ve směru na Mírovou pod Kozákovem. Od turnovského centrálního náměstí Českého ráje je nutno překonat vzdálenost delší než 1 km, od železniční stanice a zastávek dálkových autobusů pak cca 2,5 km.

Kostel svatého Matěje na Hruštici v Turnově
    Kostel vznikl zřejmě v návaznosti na sídlo nejstarších Markvarticů, jejichž první písemně doložený příslušník Jaroslav se po Hruštici psal. Na původ kostela v opevněném areálu se zdá odkazovat neobyčejně mohutná západní věž. Současná stavba pochází snad z 15. století, z původního zařízení se dochovala socha patrona, umístěná dnes v místním museu. Dnešní vzhled kostela je výsledkem barokní přestavby v 18. století a úpravy roku 1890. Kostel

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a M. Cogan: Turnovské kostely, Město Turnov 2008, 21.9. 2010