Zdevastovaný a nepřístupný raně barokní zámek dal vystavět po r. 1669 hrabě Michal Adolf z Althanu na místě bývalé tvrze. Po r. 1804 prošel klasicistní úpravou. Po r. 1945 zde byla kasárna. Od r. 1986 je prázdný a nyní rekonstruován.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Zámek se nachází ve středu města (od 1. února. 1996 jsou Hrušovany nad Jevišovkou městem), v mírném svahu nad náměstím poblíž kostela sv. Štěpána a sousoší Nejsvětější Trojice. Zámek je postaven snad na místě bývalé tvrze, na což se usuzuje v souvislosti s blízkostí kostela.

Jedná se o empírový trojkřídlý dvoupatrový zámek ze 17. stol. Místnosti v přízemí jsou klenuté, v patře je strop plochý a fasády jsou z počátku 19. stol. Křídla nejsou symetrická. V průčelí portikus na toskánských sloupech.

V novodobé historii byl zámek v majetku vojenské posádky, která jej sice opustila, ale zanechala v neutěšeném stavu. Od roku 2 000 je zámek v majetku města a o jeho osudu rozhodne až budoucnost.
5.3. 2005

historie

Ve 14. století se připomínají vladykové z Hrušovan, kteří drželi v Hrušovanech tvrz; ta se uvádí poprvé v r. 1378. V druhé polovině 15. století náležela i s příslušenstvím rakouskému rodu Eincingerů, v 1. 1481 – 1524 pánům z Vejtmíle a v r. 1574 získali panství Čertorejští z Čertorej. Po Bílé hoře bylo bratrům Vejkhartu a Zikmundu Čertorejským konfiskováno a postoupeno Sigfrídu Kryštofovi Breunerovi. V r. 1668 je koupila hrabata a Althanu a

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 5.3. 2005

tvrz přestavěná na zámek