Barokní kostel byl postaven r. 1758 na místě původního gotického kostela, který shořel téhož roku při velikém požáru, jenž zničil prakticky celou obec (dřevěné roubené domy). R. 1903 byly ke kostelu přistavěny boční kaple a hranolovitá věž. Kostel původně obklopoval hřbitov, zrušený r. 1784.
Celkový pohled na kostel
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko První zmínka o osadě na místě dnešního městečka Stará říše pochází z roku 1257, tehdy se jmenovala Altenrusch. Tento název souvisí s dolováním. V té době zde již existovala fara. Nejstarší držitelé osady byli páni z Hrádku. Nepochybnou zajímavostí je systém podzemních chodeb o výšce 2 m a šířce 1 m, které dříve sloužily jako skryté zásobárny a spojují některé domy. Stejně jako u mnoha obcí a městeček je i ve Staré Říši dominantou zástavby kostel. Ten místní je zasvěcený Všem svatým a byl postavený v barokním stylu. Jeho stavba začala v roce 1758 a to na místě kostela staršího. Tehdy totiž postihl městečko velký ...

Jihlava  (JI)
    Stará Říše