Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Horní Suchá, Horní Suchá
Hrady.cz
Zámek byl postaven někdy před r. 1674. Ve 2. pol. 18. stol. došlo ke klasicistní přestavbě. V r. 1945 se stal majetkem státu a byly zde byty. Stav zámku se zhoršoval a tak byly nájemníci vystěhováni a v r. 1980 byl zámek zbořen.
Pohled od severu na místo, kde stával zaniklý zámek
ten zabíral celou plochu, která je na snímku
Graficke pismenko Zaniklý takzvaný starý zámek, postavený Beesy z Chrostiny v polovině 17. stol. Ve 2. polovině 18. stol. byl klasicistně přestavěn. Po roce 1945 byl jako majetek německých Larischů zabrán státem a přeměněn na byty. I přes opravu v 60. létech se však jeho stav rychle zhoršoval a v roce 1980 musel být zbořen. Zámek získal po klasicistní přestavbě podobu jednopatrové obdélníkové budovy s valbovou střechou. Vstupním průčelím se zámek obracel do zahrady, kde byl také zvýrazněn trojosým středním rizalitem s tympanonem. Fasády byly pročleněny kordonovou římsou a pilastry s korintskými hlavicemi. V roce 1823 byl na severozápad od zámku přistavěn ...
Jan P. Štěpánek podle Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 14.3. 2005

historie

Nerozdělená Suchá se poprvé připomíná roku 1305 ve výčtu desátků placených vratislavskému biskupství. Do roku 1471 byla ves v majetku těšínských knížat. Poté se dostala do držení různých šlechticů a došlo k rozdělení na Horní a Dolní Suchou. Držitelé Horní suché se velice rychle střídali. Až v roce 1674 se zde zmiňuje zámek, který snad dal postavit Augustin Bees z Chrostiny. Za Rouseckých z Ejvaně došlo někdy ve 2. polovině 18. století ke

jps7, Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 14.3. 2005