Neděle, 6. prosinec 2020. Svátek slaví Mikuláš, zítra Ambrož, Benjamin
Zřícenina snad královského hradu, doloženého k r. 1272 za Protivce z Herštejna. Po r. 1331 majetkem pražského biskupství. R. 1510 dobyt a rozbořen jako sídlo loupeživého Zdeňka Dobrohosta z Ronšperka. Zachována spodní část okrouhlé věže.
Dolní část hradu
Zřícenina Starého Herštejna stojí na jednom z vrcholů Českého Lesa, asi 16 km západo-severozápadně od Domažlic, v nadmořské výšce 878 metrů. Nejjednodušší přístup je z Pivoně přes Vranov po silnici či zelené značce až na Vranovské sedlo, odkud ke zbytkům hradu vede hřebenová červená značka. Počítejte ovšem s tím, že se trochu zapotíte. Pokud necháme stranou vlastní hrad, místo je zajímavé i zeměpisně, neboť vrchol hřebene tvoří hlavní Evropské rozvodí Labe – Dunaj.
Filip Matoušek, 22.9. 2005

historie

V historických pramenech se hrad objevuje poprvé v přídomku Protivce z Herštejna již roku 1272, není ovšem jasné, zda se jedná o zakladatele hradu, či zda mohl např. získat v léno původně královský hraniční hrad. Roku 1328 koupil hrad rýnský falckrabí Jindřich Bavorský, ale zanedlouho se vrátil do majetku českého krále, a již o tři roky později jej Jan Lucemburský prodal za 300 kop grošů pražskému biskupovi

Hrad Starý Herštejn stával v jižním výběžku Pivoňských hor na stejnojmenném, dnes zalesněném vrchu 2,5 km jihozápadně od Pivoně a chránil zemskou cestu, která vedla z Horšovského Týna přes Poběžovice do Bavorska. Byl založen ve druhé polovině 13. století a dostal podle dobové módy německé jméno tak jako celý vrch Hirschenstein – Jelení skála. Jeho zakladatele přesně neznáme. Snad to byl Protivec z

Podle historického bádání J. Jánského je možné, že byl hrad založen německou šlechtou.
    T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Dodatky 1, Libri, Praha 2002, 24.10. 2009

popis

Do dnešní doby se z hradu založeného na skalnatém hřebenu dochovaly pozůstatky valu a příkopů původně chránící níže položené předhradí, několik malých úseků obvodového zdiva skrytých v hustém porostu a především spodní část okrouhlé věže – tzv. bergfritu, stojící na jižním okraji vrcholové části hřebene. Obdobná věž stávala původně i na protější straně jádra, dochovaly se z ní však jen

V letech 2006 a 2007 proběhl na hradě archeologický výzkum prováděný kvůli plánované stavbě rozhledny. Výzkum odkryl základy okrouhlé věže v severozápadní části jádra hradu, která je větší než zachovalá věž v jihovýchodní části. Mezi oběma věžemi pak byly prozkoumány pozůstatky hradního paláce, který byl částečně podsklepen, sklepení je ale poškozeno. Byly nalezeny předměty z počátku hradu v

T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Dodatky 3, Libri, Praha 2008, 24.10. 2009

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek