Zámek byl postaven na místě starší tvrze v 15. stol., podle některých pramenů to však bylo až v 80. letech 16. stol. rodem Valdštejnů. Barokní úpravy byly provedeny na začátku a na konci 18. stol. Dnes je zámek v majetku obce a slouží jako sídlo Obecního úřadu.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Při silnici na Opatov se nachází dnes již zrekonstruovaný renesanční zámek, který byl postaven nejspíše na základech bývalé tvrze podle většiny autorů ji ve 14. stol. postavili Hrutovicové. Po roce 1945 se zámek stal majetkem místního zemědělského družstva a postupně chátral. V roce 2000 jej odkoupila obec Kněžice a začala s rekonstrukcí. Rekonstrukce byla ukončena v říjnu 2003 a dnes na zámku najdete kromě sídla radnice také restauraci a muzeum.
Zámek je tvořen volně stojící jednopatrovou dvoutraktovou budovou s trojicí věží.
4.3. 2005

historie

První písemná zmínka o Kněžících je z roku 1222. Ve starých pramenech je v obci vzpomínán hospodářský dvůr – tvrz snad z poloviny 14. stol., kterou vybudovaly Hrutovicové. Podle některých autorů tvrz zanikla koncem 15. stol. Podle jiných autorů byl na místě tvrz snad již v 15. století postaven lovecký zámeček. Podle jiných autorů zámek postavili Valdštejnové až 80. letech 16. stol. Jisté je, že za nejstarší část zámku je pokládána budova s věží.

tvrz přestavěná na zámek
     Jihlava  (JI)