Novorománský kostel z let 1862–65, postavený na místě starší stavby, ze které přejal věž v ose hlavního průčelí.
Pohled z hlavní silnice
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko První písemná zmínka o Lišově pochází z roku 1334. Dnes je město známé především díky nábytkářskému průmyslu. Je asi 15 km vzdálené od Českých Buďejovic a má asi 3000 obyvatel. K nejvýznamnějším památkám patří mimo jiné kostel sv.Václava. Byl postavený v letech 1862 – 1865, ovšem na jeho místě stál kostel starší, jehož věž je součástí kostela dodnes. Vraťme se tedy ještě trochu dál do historie. V roce 1619 byl Lišov vypálen a s ním i fara. Od té doby docházel do Lišova cizí farář jen některé dny, a to se dělo až do roku 1661, kdy se lišovským farářem stal Stanislav Gajecius. Obraz Matky Boží, který s sebou tehdy přinesl, je součástí ...

České Budějovice  (CB)
    Lišov