Hrady.cz
Zámek byl postaven pravděpodobně v první pol. 17. stol. Na začátku 18.stol. byl zámek neobydlen, ale v letech 1739 – 1747 ho jeho majitelé barokně přestavěli. V dnešní době zámek prošel rekonstrukcí a slouží jako luxusní hotel.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Když pojedete po silnici č. 404 od Brtnice, v zatáčkách před obcí Luka uvidíte vpravo zámecký park se zámkem, který se tyčí na prvém břehu nad řekou Jihlavou. Zámek tvoří dvoupatrová obdélníková budova, zdobená znakem nad balkonem, neseným toskánskými sloupy, uprostřed severního průčelí. Jižní, zahradní průčelí má vyklenutou terasu. Od roku 1950 do roku 2000 byla část zámku využívána jako obřadní síň. Dnes je zámek v soukromém vlastnictví a pro veřejnost uzavřen. U zámku byl v první polovině 19. stol. založen devatenáctihektarový park v anglickém stylu, se stromy typickými pro toto období. Najdete zde liliovník tulipánokvětý, červené javory, kleny, převislé ...
2.3. 2005

historie

Často se uvádí, že zámek byl postaven v letech 1739 – 1747 na místě bývalé tvrze. Podle posledních nálezů stávala původní tvrz v blízkosti kostela a vlastní zámek byl postaven pravděpodobně již v první polovině 17. stol. na zelené louce. Začátkem 18. století byl neobydlen a koncem 1. poloviny 18. století vládl na zámku čilý stavební ruch a tedy v letech 1739 – 1747 se jednalo spíše o přestavbu již stávající budovy než o stavbu nového zámku.