Zámek v rozsáhlém parku nad Heraltickým potokem, přestavěný koncem 16. století z gotického hradu s válcovou věží. Další přestavby v 17., 18. a 19. stol. Dispozici tvoří půdorys s malým a velkým nádvořím, mezi ně vestavěna novogotická kaple.
západní průčelí zámku
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Při východním okraji obce v rozsáhlém parku nad Heraltickým potokem se nachází zámek jehož sloh nelze jednoznačně definovat.
Jádro zámku tvoří pozůstatky hradu ze 14. stol. s válcovou věží. Západně od věže je dnes dvoupatrové křídlo, které spolu s jednopatrovými křídly obklopuje velké nádvoří. Východně od věže je malé nádvoří, obklopené pozůstatky renesančního zámku s charakteristickými renesančními klenbami. Mezi nádvoří byla na přelomu 19. a 20. století vestavěna novogotická kaple.

historie

Krásný renesanční zámek byl z původního hradu přestavěn ke konci 16. století. V roce 1600 Štěpán z Vrna Velké Heraltice prodal Zikmundovi mladšímu Sedlickému z Choltic a pouhých 11 let nato je od něj koupil Bohuslav Pavlovský z Pavlovic. Po jeho smrti obec připadá Václavovi svobodnému pánovi z Oppersdorfu. Nešťastným historickým mezníkem byl pro obec silný požár, který ji v roce 1666 z velké části poškodil. O dva roky později se majitel panství

jps7, 28.2. 2005

popis

Kolem malého nádvoří se zachovala částečně ve hmotě budov původní malá bergfritová dispozice z přelomu 13. a 14. století. V druhé polovině 15. století došlo k rozšíření dispozice o zděné předhradí – to se pak stalo součástí zdí renesančního zámku. Nová pozdně gotická budova s průjezdem a sálem byla přistavěna ke vstupnímu průčelí jižně od věže. Tuto přestavbu provedl s největší pravděpodobností Hynčík Bírka z Násilé. Na počátku 20. století byla

Miroslav Plaček: Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2001, 25.11. 2007