Hrady.cz
Na barokní zámek byla ve druhé pol. 17. stol. přestavěna jezuity tvrz z konce 16. stol. Zámek sloužil jako hospodářské a letní sídlo. V roce 1860 byl zámek přestavěn v pseudogotickém slohu.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Obec Jamné leží při dálnici D1 sjezd Velký Beranov. Kopce mezi obcemi Jamné a Nadějov tvoří rozvodí mezi Černým a Severním mořem. Jamenský potok odtéká do Sázavy, Vltavy, Labe a Severního moře a Nadějovský potok odtéká do Oslavy, Moravy, Dunaje a Černého moře.
Obec Jamné získala snad své jméno od dolin a jam. Umístění zámku je často popisováno tak, že stojí na dně prolákliny v západní části obce. Zámek je volně přístupný, je v něm úřadovna pošty. Okolo zámku jsou zbytky krajinářského parku.

Vlastní zámek tvoří dvoupatrová budova obdélníkového půdorysu. Místnosti v přízemí zaklenuty, v patře jsou stropy ploché. Mansardová střecha s hodinovou hranolovou věžičkou.
26.2. 2005

historie

Původně na místě zámku stávala renesanční tvrz z konce 16. stol. postavená vlastníkem vsi Janem Šleklovským z Šicndorfu. Po Bílé hoře byl majetek zkonfiskován a Jamné získali jezuité. Ve druhé polovině 17. stol. tvrz přestavěli na barokní zámek. Zámek sloužil jako hospodářské sídlo a byl využíván jako letní byt. Po zrušení řádu se zde vystřídalo několik majitelů. Za Schindlerů v roce 1860 byl zámek přebudován v pseudogotickém stylu a opatřen

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 26.2. 2005

popis

Obec Jamné provedla v letech 2008 - 2010 rekonstrukci střechy zámku (výměna části krovu střechy), dále proběhla výměna části oken. V dalších letech následovala obnova vstupního portálu a obnova fasády včetně nátěru barvou.