Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Pulkov
Hrady.cz
Zaniklý hrad. Pro odbor. veřejnost obj. až r. 1985. Pův. jméno hrádku nezn. – jmen. po osadě Pulkov (18. stol.). K lokalitě možno přiřadit některou poustku znám. z písemností: Urbanice, osada Holawich – r. 1252 držena znojem. probošstvím, Dalibořice.
Příkop
Příkop hrádku na severovýchodě

Pulkov

Graficke pismenko Jméno hrádku nalézající se přibližně 1km severozápadně od osady Pulkov se nepodařilo z historických pramenů dosud vystopovat. Hrádek využívá nevysokého skalního výběžku v údolí říčky Rokytné. Půdorys hrádku tvaru lichoběžníka o rozměrech přibližně 26x20m je ze tří stran obklopen valem dosahující až 12m šířky a přibližně půldruhého metru hloubky, čtvrá strana je přirozeně chráněna skalkou. Na ploše hrádku lze vypozorovat nevelkou prohlubeň patrně po stavení a na jeho severní straně sporé zbytky zdiva.
M.Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 28.2. 2005