Moje místa 0
Synagoga v maursko-byzantském slohu (arch. Franz Macher) byla postavena v l. 1863-1864 na místě pův. dřevěné Staré synagogy z 1 pol. 17. stol. / zbořena v 2. pol. 19. stol. R. 1943 byla přeměněna na galerii Městského muzea. Majitelem je Církev čs. husitská. V l. 1994-1995 provedena rekonstrukce.
synagoga od Veličky
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko Novorománská takzvaná "Nová" synagoga byla postavena v letech 1863-64 na místě Staré synagogy. Ta stála ve dvoře židovské radnice. Byla to zděná stavba s dřevenou klenbou, patrně z 1. poloviny 17. století, která byla zbořena po polovině 19. století.
Nová synagoga má výrazný čelní, západní, štít v úrovni městské hradby, nad poloválcovou parkánovou baštou. V roce 1939 unikla boření synagog a v roce 1943 byla přeměněna na výstavní prostor městského musea. Původně chystaná adaptace na sbor Církve československé husitské v 50. letech nebyla uskutečněna.
V dnešních dobách zde funguje výstavní síň a budova je nově opravena.
jps7, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 1.3. 2005