Druhá nejstarší dochovaná synagoga u nás je doložena k r. 1540. Podle gotické klenby je stavba ještě starší. V l. 1607-1608 byla zvětšena. Po r. 1870 byl novorománsky upraven její exteriér. Kolem r. 1947 synagogu koupila Církev čs. husitská a adaptovala ji na svůj sbor (úpravy arch. E. Rabenstein).
Graficke pismenko Synagoga v nejjižnější části Pernštejnské ulice, přistavěná k vnitřní hradební zdi, je doložena už roku 1540 (druhá nejstarší dochovaná synagoga v českých zemích). Síťová žebrová kilenba hlavního sálu ve stylu pozdní vladislavské gotiky umožňuje předpoklad, že jde o stavbu ještě starší. (A podobnost s architekturou zasedací místnosti městské radnice vede k úvahám o témže staviteli či projektantovi.) renesanční klenbu má i severní ženské oddělení. Roku 1607-08 byla budova zvětšena a po roce 1870 její exteriér upraven novorománsky. Kolem roku 1947 synagogu koupila Církev československá (husitská) a adaptovala ji na svůj sbor Knížete míru ...
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 20.2. 2005

turistické

Synagogu, zámecký park i další památky v Lipníku nad Bečvou si můžete projít s průvodcem, a to od května do září, denně mimo pondělí. Prohlídka odchází vždy v 10 a 14 hodin od Turistického informačního centra (náměstí T. G. Masaryka 13, v průchodu). S průvodcem se dostanete i do památek, které nejsou jinak přístupny (zvonice, synagoga), a to zdarma. Turistické informační centrum telefon - 581 773 763, e-mail: tic@mek-lipniknb.cz
    Magdalena Gladišová, 15.4. 2008

historie

Při ulici Perštýnská je u bývalé synagogy umístěn památník na jednu z nejtragičtějších událostí v historii města. Při něm se nachází tabulka s textem: Lukáš Dvorský – MEMENTO PAMÁTNÍK OBĚTEM HOLOCAUSTU. AAs-766 je číslo jednoho z transportů, kterým byli židovští obyvatelé Lipníku nad Bečvou v červnu roku 1942 deportováni do Terezína. Hitlerovská zvůle vyvraždila 141 lipenských Židů.
    Rozehnal Ivo, 14.8. 2018