Poutní kapli postavil r. 1668 kníže Hartman z Lichtensteina. Brzy se stala oblíbeným poutním místem a r. 1697 byla stavebně rozšířena. V obd. josefínských reforem byla r. 1786 uzavřena, na žádost občanů u císaře Františka I. znovu otevřena r. 1819. Interiér vyzdobili ak. malíř J. Köhler či J. Hána.
sv.Antonínek
Kaple se nachází na Blatnické hoře asi dva kilometry za obcí směrem na Ostrožskou Lhotu
Standa Brebera, 8.2. 2005

historie

Poutní kapli sv. Antonína Paduánského, lidově zvanou "Antonínek", nechal vystavět r. 1668 kníže Hartman z Lichtensteina, majitel ostrožského panství, jako poděkování za uzdravení svého syna. První pouť se konala r. 1671 a kaple se brzy stala oblíbeným poutním místem. Pro velké množství poutníků byla kaple r. 1697 stavebně rozšířena. V době josefínských reforem byla kaple r. 1786 uzavřena, prodána a vydrancována. Místní občané si žádostí u

Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

Posvátná studánka
    Podle pověstí bylo na Blatnické hoře staroslovanské pohanské obětiště; v době cyrilometodějské mise jedno z působišť věrozvěstů, kteří z posvátné studánky křtili naše slovanské předky.