Radnice vznikla přestavbou kupeckého domu v l. 1378-1411, věž přistavěna r. 1424. V l. 1474-91 proběhla pozdně gotická přestavba. Renesančně přestavěna v l. 1564-65 a 1601-07. V l. 1902-04 byla radnice novogoticky přestavěna (arch. G. Berger). Pův. orloj (1898) byl r. 1945 zničen a nahrazen novým.
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Graficke pismenko Radnice dominuje olomouckému Hornímu náměstí. Stojí na místě původního gotického kupeckého domu, který byl přestavbami v pozdní gotice a renesanci přeměněn na čtyřkřídlou budovu s výraznou vysokou věží se dvěmi lucernami a ochozem. Na počátku 20. století budova radnice prošla rozsáhlou novogotickou přestavbou.
Radnici doplňoval novogotický mechanický orloj, jenž byl bohužel v roce 1945 poškozen a zničen. Po válce byl nahrazen novým orlojem K. a M. Svolínských v duchu socialistického realismu, který však svou hodnotou ani uměleckým ztvárněním nedosahuje kvalit původního stroje.
V současnosti radnice slouží svému hlavnímu účelu-radnímu domu. Součástí je informační centrum pro turisty a vyhlídka z radniční věže.

historie

V roce 1261 povolil král Přemysl I. Otakar městu stavbu kupeckého domu.. Ten byl situován uprostřed Horního náměstí a představoval obvodovou zdí vymezený obdélný dvůr s kupeckými krámy. Roku 1378 povolil markrabě Jošt stavbu radnice. Radnice s kupeckým domem byla budována z lomového zdiva na půdorysném rozvrhu původního kupeckého domu, což způsobilo zlom mezi radničním a kupeckým dílem stavby. Roku 1424 se prvně uvádí radniční věž. Budova byla

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča), 8.6. 2005