Nepatrné zříceniny hradu, poprvé zmiňovaného r. 1406. Hrad vystavěn patrně spolu s městečkem ve 14. stol. (centrum těžby žel. rudy). Od r. 1373 město v držení pánů z Kravař. Zánik hradu nejpozději v husitském období.
celkový pohled na pahorek s pozůstatky hradu od východu
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Zbytky hradu leží na výrazné vyvýšenině na západní straně Moravského Berouna, na tzv.Křížovém vrchu. Na přelomu 19.a 20.století se kopec stal součástí parku, který zde vznikl a z té doby zůstaly dosud patrné základy vyhlídkového glorietu a kamenné lavičky. Součástí městského parku je místo i dnes a jak upozorňuje cedule s parkovním řádem u cesty, přestože park není oplocen, je doba vstupu do parku od 1.4. - 30.9. od 5 - 22hod a od 1.10. - 31.3. od 7 - 18hod. Samotný kopec lemuje po východní straně křížová cesta, na jižní straně pod jádrem stojí vysílací stanice. Samotné jádro je dnes srovnané a nachází se na něm zděné stavení. Terasa pod ním je na ...

historie

Městečko vzniklo v roce 1336, jako centrum kolonizace a těžby železné rudy. Je možné, že nedlouho po té vznikl i hrad, přesto že ten se poprvé zmiňuje v roce 1406. Od roku 1373 bylo město v majetku pánů z Kravař. Zánik hradu se předpokládá nejpozději v husitském období.