Moje místa 0
Tvrz, která se připomíná v r. 1397, kdy Klára z Věteřova předala tvrz a ves Hynkovi z Miličína. V r.1409 ji vlastnil Aleš Kužel ze Zeravic. Tvrz byla zničena za husitských válek. V r.1514 se uvádí jako pustá. Dodnes zbylo jen opevnění a valy.
Pohled na jádro od severozápadu
© Roman Řezáč 01/2005
Graficke pismenko Místo hrádku leží nad stejnojmennou obcí, nad koncem její jihovýchodní zástavby. Původně zřejmě kosoúhlé jádro o stranách 30 a 40m je dnes díky kopání i odvozu hlíny po mnoho generací nepravidelné a množství prohlubní a děr zcela znemožňuje určit původní zástavbu, která byla podle hojných nálezů přepálené mazanice dřevěná. Stejně tak příkop, který jádro obtáčel se nepatrně zachoval pouze na severovýchodě. Podobně dopadl vnější val, jeho náznak vymezuje částečně zachovalý příkop na severovýchodě, na ostatních stranách podlehl kopaní nebo se přirozenou cestou působení počasí postupně sesul po stráni. Za malé předhradí se považuje rozšířený val na jihovýchodě. Od ...

historie

Okolí Věteřova bylo osídleno již v době bronzové. Prvním kdo se patrně píše po tvrzi byl v roce 1340 Bušek z Věteřova. Roku 1355 pak kupuje tvrz Černín z Popovic. Jako pusté se místo uvádí s jistotou v roce 1447 při prodeji Jindřichu Mírkovi z Chlumu. Patrně však bylo pusté nebo poškozené dříve, protože v roce 1409 se o něm mluví jako o pozemku.