Moje místa 0
Židovský hřbitov byl zal. r. 1744 jako třetí v okolí Slavkova (předch. dva zrušeny). Nejstarší z přibl. 300 náhrobků jsou z 18. stol., většina je z 19. stol. Některé pochází ze zrušeného hřbitova. Je památkově chráněn. R. 1994 zde byl vztyčen památník obětem holocaustu (iniciativa Erich. H. Strach).
© Roman Řezáč 01/2005
Graficke pismenko Dnešní hřbitov se nachází necelý 1km za městem, v ostré serpentině u silnice směrem na Rousínov. Dnes místo částečně ohrazuje rozpadající se cihlová zeď a částečně drátěné oplocení. Hřbitov pomalu zaniká a je neudržovaný, uvnitř za branou jsou patrné zříceniny obřadní síně.

historie

Tento židovský hřbitov je již třetí v pořadí v okolí Slavkova. Původní nejstarší slavkovské židovské pohřebiště se údajně nacházelo na východ od města u cesty k Němčanům. Jeho přesné místo je však neznámé. Po té byl židovský hřbitov přeložen jižně od města k silnici směrem na Ždánice, ten se zmiňuje již roku 1549. Byl zlikvidován v roce 1774 z toho důvodu, že tehdejšímu majiteli panství Václavu Antonínovi, hraběti z Kounic vadil ve výhledu ze