Empírový zámek nechal v letech 1827 - 1831 postavit Rudolf Kinský podle architektonických návrhů Jindřicha Kocha. Od r. 1905 jsou zde národopisné sbírky, k nimž dala základ Národopisná výstava r. 1895.
Graficke pismenko Nedávno opravený antikizující zámeček stojí na úpatí svahu Petřína, kolem se rozprostírá klid Zahrady Kinských. Nad letohrádkem stojí dřevěný kostelík sv. Michala, dovezený od Mukačeva .

historie

Na svahu Petřína, kde se dnes rozkládá zahrada Kinských, byla ve 12. století vinice kláštera v Plasích, v níž stál dvůr s kostelíkem, zbořeným husity r. 1429. Místo zůstalo pusté a dostalo název Vrabcovna. Pouze v dolní části pozemku byly zelinářské zahrady. V l. 1798 - 1799 koupila kněžna Rosa Kinská, roz. Harrachová, vdova po Josefu Kinském (zemřel 1798), na jižním svahu Petřína od různých majitelů pozemky s dvorem, zahradami a vinicí, které

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 1988, 19.1. 2005

Praha 5-Smíchov