Romantický zámeček blízko šumavských Hartmanic. Postavil jej v r. 1842 tehdejší rakouský ministr železnic Henschl.
Zámek od jihovýchodu
Graficke pismenko Zámek se nachází 2,7 km severozápadně od střediskové obce Hartmanice. Zámek je majetkem Armády České republiky a určen ke školení a rekreaci příslušníků a zaměstnanců armády. Je přístupný pouze z vnějšku.
Vaculčík, 14.1. 2005

Z historie zámečku
    Místo zvané Karlov (753 m) se nachází v horské skupině Šumavy zvané Pláně nedaleko Hartmanic a vesnicí Dobrá Voda. Spadově patří k obci Hartmanice. Území Karlova patřilo Královácké rychtě kochánovské, později náleželo do bývalého Vojenského újezdu Dobrá Voda. Počátkem 19. století byla na místě staré kolonizační usedlosti postavena nová horská usedlost, nazývaná po majiteli Karlohof – Karlův dvůr. Usedlost zakoupil tehdejší rakouský ministr