Měsíční kámen

Lhota pod Rohanovem
Nachází se z obce Javorník směrem na Zuklín. Menhir je pozůstatek megalitického systému vrchu Javorník. Má léčebné účinky.
Měsíční kámen
Graficke pismenko K menhiru se dostaneme z obce Javorník směrem na Zuklín. Nejdříve mineme kamenný kvádr na rozcestí a po 300 m odbočíme na lesní pěšinu, po které k menhiru po cca 200 m dojdeme. U menhiru je informační tabule. Místní samospráva zřídila v obci Javorník malé informační tabule, kde jsou nakresleny trasy k menhiru.
Vaculčík, 9.1. 2005

Léčivý menhir
    Měsíční menhir není vůbec zvětralý, což je dáno dobrou kvalitou vyvřeliny. Jeho tvar není klasický; půdorys je obdélníkový, dokonce se blíží čtverci. Vrchol není oblý, ani špičatý, ale tvořen ostrou hranou po celé délce. Dvě strany jsou svislé, druhé dvě jsou válcové plochy se shodným zakřivením protínající se ve vrcholové hraně. Výška je asi 1,8 metru (rozměrové údaje jsou ovšem z hlediska funkce megalitů irelevantní). V kamenu se setkávají

Prachatice  (PT)
    Vacov