Zřícenina gotického hradu, který byl založen r.1426–7 jako rezidence husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé. R. 1437 byl hrad po 4 měsících dobyt královským vojskem a zanikl. Polookrouhlá zemní bašta umožnila použití děl, jedna z prvních svého druhu.
Hlavní prostor

Graficke pismenko Zafixovaná zřícenina hradu je dnes hustě porostlá náletovou vegetací. Tento významný svědek české historie je prima pro hru na schovku. Vážně si užijete :-)
28.5. 2002

SION HRAD
    Okolí Kutné hory, ačkoliv se s blízkých výšin úrodný a žírný kraj okolo Čáslavě přehlédne, má jen poskrovnu půvabných krajin. K pěkným vycházkám v této krajině, v níž jest mohutné stromoví vzácností a staré haldy zakopané bohatství připomínají, jest vycházka do Malešova tak zvanými mlýny, kdež skály druhdy jako stěny k potoku spadají. Ještě půvabnější než tato partie jest cesta, kterou se

A. Sedláček, hrady,... XII., 10.5. 2009
    Předchůdcem hradu Siónu bylo nevelké hradiště vybudované na skalnatém ostrohu nad pravým břehem potoka Vrchlice. Skládalo se z vlastního hradiště a rozsáhlejšího predhradí. Jak ukázal archeologický průzkum v letech 1963–1964, vzniklo toto hradiště zřejmě ve starší době hradištní. Vesnice v okolí hradiště a zřejmě i hradiště samé byly až do husitského revolučního hnutí majetkem vyšehradské kapituly.

O pokladu
    V padesátých letech 20. století byla nalezena malá chodba z kostela při kopání hrobu směrem k farské stráni. Tehdy byl také nalezen společný hrob před márnicí zalitý vápnem. Při stavbě hospodářských budov ve mlýně byl objeven další společný hrob přímo pod hradem. Známá pověst je o květné neděli a tajemné postavě, ukazující směr k místu pokladu. Novodobá pověst o reliéfu říká, že tomu, kdo si s

kronikář obce B. Ryšánek, 21.2. 2008

Kolonáda na Rajstně - výlet za krásou i poznáním