Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Sion
Hrady.cz
Zřícenina gotického hradu, který byl založen r.1426–7 jako rezidence husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé. R. 1437 byl hrad po 4 měsících dobyt královským vojskem a zanikl. Polookrouhlá zemní bašta umožnila použití děl, jedna z prvních svého druhu.
Hlavní prostor
Graficke pismenko Zafixovaná zřícenina hradu je dnes hustě porostlá náletovou vegetací. Tento významný svědek české historie je prima pro hru na schovku. Vážně si užijete :-)
28.5. 2002

SION HRAD
    Okolí Kutné hory, ačkoliv se s blízkých výšin úrodný a žírný kraj okolo Čáslavě přehlédne, má jen poskrovnu půvabných krajin. K pěkným vycházkám v této krajině, v níž jest mohutné stromoví vzácností a staré haldy zakopané bohatství připomínají, jest vycházka do Malešova tak zvanými mlýny, kdež skály druhdy jako stěny k potoku spadají. Ještě půvabnější než tato partie jest cesta, kterou se chodívá k staroslavnému Sionu. Neboť sejdouce před

A. Sedláček, hrady,... XII., 10.5. 2009
    Předchůdcem hradu Siónu bylo nevelké hradiště vybudované na skalnatém ostrohu nad pravým břehem potoka Vrchlice. Skládalo se z vlastního hradiště a rozsáhlejšího predhradí. Jak ukázal archeologický průzkum v letech 1963–1964, vzniklo toto hradiště zřejmě ve starší době hradištní. Vesnice v okolí hradiště a zřejmě i hradiště samé byly až do husitského revolučního hnutí majetkem vyšehradské kapituly. Po východočeském tažení husitů na jaře 1421

O pokladu
    V padesátých letech 20. století byla nalezena malá chodba z kostela při kopání hrobu směrem k farské stráni. Tehdy byl také nalezen společný hrob před márnicí zalitý vápnem. Při stavbě hospodářských budov ve mlýně byl objeven další společný hrob přímo pod hradem. Známá pověst je o květné neděli a tajemné postavě, ukazující směr k místu pokladu. Novodobá pověst o reliéfu říká, že tomu, kdo si s pokorou před tímto reliéfem v duchu vysloví upřímné

kronikář obce B. Ryšánek, 21.2. 2008