Moje místa 0
Kostel, původně gotický (r. 1400, presbytář), nový postaven v l. 1578-1579 Ondřejem Bzencem z Markvartic. V l. 1848 a 1854 postihly město velké požáry, které poškodily i kostel. R. 1859 utilitárně přestavěn. Zajímavostmi jsou chodba spojující kostel se zámkem či hrobka hrabat Wilczků z Guttelandu.
Pohled na kostel od východu
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Kostel sv. Kateřiny na jihozápadním okraji vnitřního města. Původně gotický, kolem roku 1400 (presbytář), nově vystavěn od roku 1579 nákladem Ondřeje Bzence z Markvartovic (síňové trojlodí), kaple barokní, utilitárně přestavěn po roce 1859. U kostela je hrobka hrabat Wilczků z Guttelandu (poněmčený starý slezský rod Vlčkové z Dobrozemice) z počátku 19. století. Zajímavostí kostela je krytá chodba na pilířích spojující jej se zámkem a byzantská kaple, jejíž osa je vykloněná o 40 cm.
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), jps7, 5.1. 2005