Zámek byl v 18. stol. přestavěn ze zrušené Kajetánské kaple a kláštera Janem Hennetem. Zámek později sloužil jako továrna na vosková plátna, až do požáru roku 1881, a za min. režimu zde byl dům pionýrů a mládeže. Dnes v soukr. vlastnictví a chátrá.
© Milan Caha 03/2013
Graficke pismenko Kajetánka je jednou z mnoha starých pražských usedlostí ženského jména, které často daly název celým okolním čtvrtím. Tento objekt však spíše dělá Praze 6 ostudu. Rozlehlá zahrada postupně zarostla náletovými dřevinami a plevelem, v zaneseném rybníku se topí spadané stromy... V rozpadajících se zdech se hromadí nepořádek, pobývala zde dokonce skupina 20 afghánců, smrt zde našel mladý narkoman. Nicméně o lukrativní pozemek v centru města je samozřejmě zájem - např. jeden čas byla uvažována výšková stavba, ta by však zastínila i vedle stojící vysokoškolské koleje. Je jen otázkou, co místu přinesou noví majitelé....

K objektu také patří kaple (viz. Kajetánská kaple), kterou potkáte, vydáte-li se od Kajetánky směrem do centra a dojdete k malému rybníčku, u jehož břehu stojí.

historie

Bývalý dvorec Martiniců byl roku 1666 nejvyšším purkrabím Ign. Martinicem přestavěn v menší klášter. K němu patřila Kajetánská kaple (kopie kaple ve Sterém Oettingu v Bavorsku), která však byla zároveň s klášterem zrušena roku 1783. Ke konci 18. století Kajetánka patřila Janu Hennetovi, který ji přestavěl v malý zámeček, poté (1821?) přešla do majetku Kouniců. Ti zámku obstarali rozlehlou anglickou zahradu. Do zhoubného požáru roku 1881 zde

Praha 6- Břevnov