Kostel byl postaven přibl. v l. 1335-1345 (prvně zmiňován r. 1345). Je nejstarší kamennou církevní stavbou v okrese Frýdek - Místek. Původně gotický kostel byl pravděpodobně r. 1573 stavebně rozšířen a byla postavena věž. Ve 20. stol. byla provedena řada oprav (výměna střech, nová fasáda atp.).
jižní průčelí fryčovického kostela
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Římskokatolický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Fryčovicích byl postaven přibližně v letech 1335-1345, prvně je zmiňován r. 1345. Před tímto kostelem býval ve vsi dřevěný kostel, postavený při založení osady Fryčovice (Fritzendorf, též Vreccendorf) biskupem Brunem ze Schauenburku v letech 1258-1267. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je dle odborníků nejstarší kamennou církevní stavbou v okrese Frýdek - Místek. Stavba kostela má gotické jádro, mohutné opěráky a z tohoto obd. pochází i silné zdivo zadní části kostela, dnes presbytáře. R. 1573 byl kostel pravděpodobně stavebně rozšířen a byla postavena věž. Řada oprav byla provedena ve 20. století - byla r. 1903 provedena velká oprava obou věží, r. 1904 byly instalovány nové věžní hodiny, r. 1930 nová ...

Celkové rozměry stavby jsou 28 m na délku a 11,5 m na šířku. Výška věže je 30,5 m.