ZOO byla založena r. 1937 jako Zookoutek Spolkem pro zřízení Zoo v Brně. R. 1941 byl Koutek z nařízení protektorátních úřadů zrušen. R. 1945 obnovil Spolek činnost a r. 1953 byla na území Mniší hory otevřena Zoo. R. 1957 byla z Mniší hory přestěhována Botanická zahrada, což umožnilo rozšíření ZOO.
© Luděk Pitter 05/2004
Graficke pismenko Zoologickou zahradu najdete v Brně směrem k brněnské přehradě, v části Bystrc, v místech zvaných Mniší hora. Od centra města je vzdálena více jak 5 km. Nachází se v mírném svahu porostlém listnáči, převážně buky a duby. Zaujímá plochu okolo 65 ha a najdete v ní téměř 200 živočišných druhů.
1.1. 2005

Historie ZOO Brno
    Zoo v Brně bylo založeno r. 1937 jako Zoologický koutek v Kounicově ulici Spolkem pro zřízení zoologické zahrady v Brně. Již r. 1941 byl Koutek zlikvidován z nařízení protektorátních úřadů. R. 1945 obnovil Spolek činnost a v letech 1947-49 hledal vhodné místo pro vybudování zoologické zahrady. Nakonec bylo vybráno území kopce Mniší hora, který převzala do své správy r. 1949 Masarykova univerzita v Brně, aby na ní zřídila botanickou zahradu. Po

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.