Moje místa 0
Raně barokní kaple byla postavena r. 1699 měšťanem Matějem M. Klokotským. R. 1788, v době josefínských reforem, byla prodána měšťanu J. Tomskému. V 60. a 70. letech 20. stol. zchátrala. r. 1991 byly strženy zbytky krovů střechy. V současnosti se stav kaple pomalu zlepšuje dík o. s. Zelené srdce.
01/2005
Graficke pismenko Velká kaple sv. Anny se nachází na zalesněném kopci, 800 m od města, nad zahrádkářskou kolonií na výpadovce Humpolec.
Odstartujeme od ukončovací cedule "Pelhřimov" a jdeme směr Humpolec až po 180 metrech dojdeme k zahrádkářské kolonii, kterou budeme mít po pravé ruce.Napravo uvidíme polní cestu, která bude ze začátku kopírovat krajní chatky a bude stoupat pozvolna do kopce až po 240 metrech dorazíme na okraj další zahrádkářské kolonie. Před ní se dáme doprava a opět půjdeme asi 170 m kolem chatek až na okraj lesíka.
Na kraji lesa se dáme doleva, opět kopírujeme chatky ale jen 70 m a potom uvidíme napravo lesní cestu, kterou se po 130 metrech chůze lesem dostaneme přímo na prostranství v lese, kde stojí kaple.
Roman Zajíc, 1.1. 2005

historie

Raně barokní kaple sv. Anny byla postavena r. 1699 bohatým pelhřimovským měšťanem Matějem Mauritiem Klokotským. Původně byla zasvěcena Proměnění Páně. R. 1788, v době josefínských reforem, byla kaple zrušena, odsvěcena a prodána panu Josefu Tomskému, měšťanu z Pelhřimova. V 60. a 70. letech 20. století kaple velmi zchátrala a r. 1991 byly z bezpečnostních důvodů strženy zbytky krovů střechy a věžičky. Přes snahy církve o opravu kapličky nebyla