Hrady.cz
Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné vznikl v letech 1704-1730 postupným rozšiřováním kapličky z r. 1622 s kostnicí. Projekt kostelní kopule, ambitů a nárožních kaplí je dílem Jana Blažeje Santiniho.Od r. 2007 je při kostele zřízen ženský klášter benediktinek s mezinárodní komunitou.
© Milan Caha 03/2008
Vstup do areálu je možný v době konání pravidelných mší, neděle 11.00 hodin a čtvrtek 16.00 hodin. Otevřeno býva cca hodinu před mší.
18.3. 2008

historie

Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné vznikl v letech 1704-1730 postupným rozšiřováním kapličky z r. 1622 s kostnicí. Projekt kostelní kopule, ambitů a nárožních kaplí je dílem Jana Blažeje Santiniho Aichla, byť jeho autorství není doložitelné. Iniciátorem a hlavním představitelem společenstva dobrodinců, které zajišťovalo finance na stavbu, byl hradčanský malíř Kristián Luna. Nově od roku 2007 je však při kostele zřízen ženský klášter