Kostel sv. Martina byl postaven r. 1655 Janem Jakartovským ze Sudic a jeho chotí Annou, roz. Soběkurskou ze Soběkur. Nahradil starší kostel, postavený snad již ve 12. stol. R. 1860 byl kostel celkově opraven. R. 1891 byla přestavěna věž. Kolem kostela se pův. rozkládal hřbitov, r. 1785 byl zrušen.
Celkový pohled
© Roman Řezáč 12/2004
Graficke pismenko Kostel sv. Martina byl postaven r. 1655 nákladem Jana Jakartovského ze Sudic a jeho manželky Anny, rozené Soběkurské ze Soběkur.
Kostel nahradil starší původní kostel, který v obci stával snad již od 12. stol., kdy bylo pačlavské panství darováno králem Vladislavem II. řádu Johanitů. R. 1645 vesnici s kostelem vydrancovali Švédové, r. 1649 byl pův. kostel opraven.
Pod presbytářem nově postaveného kostela byla zřízena rodová hrobka rodiny donátorů stavby. V roce 1844 byl rozšířen kůr. V roce 1860 byl celý kostel opraven. Roku 1891 byla přestavěna věž, na kterou byly později instalovány hodiny.
Kolem kostela se původně rozkládal hřbitov, který byl r. 1785 zrušen a byl zřízen nový hřbitov na východním okraji obce.