Moje místa 0
Barokní kaple byla postavena v l. 1727–1731, zřejmě na místě zaniklé gotické kaple sv. Jakuba. R. 1785 byla kaple v rámci josefínských reforem zrušena, obnovena byla r. 1855 biskupem Janem Valeriánem Jirsíkem a slouží se v ní pravidelně bohoslužby. Pod kaplí je zazděná kostnice.
pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Kaple Úzkosti Páně stojí v Českých Budějovicích tak za presbytářem kostela sv. Mikuláše, že by mohla být považována za jeho součást. Byla postavena v barokním slohu v letech 1727-31 zřejmě na místě zaniklé gotické kaple sv. Jakuba. Roku 1785 byla kaple v rámci josefínských reforem zrušena, znovu byla obnovena roku 1855.
Kaple je čtyřboká stavba se zaoblenými nárožími a dvěma věžičkami v průčelí. Loď je zaklenuta kupolí s nástropní malbou J.A. Schöpfa „Bůh Otec s anděly“, oltář neznámého mistra zdobí obraz Krista na hoře Olivetské.
Zany (podle Umělecké památky Čech, díl 1. [A/J], Academia, Praha 1977), 1.1. 2005