Kostel byl postaven ve 14. stol. (prvně zmiň. r. 1362). V pol. 15. stol. byla ke gotickému presbytáři přistavěna loď kostela a r. 1499 zvonice (r. 1592 přestavěna na věž). Kostel byl v průběhu času opakovaně opravován. R. 1929 vyzdobil fasádu ak. malíř K. Němec sgrafity. Ve 20. stol. rekonstruován.
Celkový pohled na kostel
© Roman Řezáč 12/2004
Graficke pismenko Katolický kostel sv. Kunhuty na Vratislavově náměstí je nejstarší památkou v městské památkové zóně. Původně byl okolo něj hřbitov, který byl zrušen v roce 1801. Svůj dnešní vzhled získal v letech 1928–1929, kdy byl vyzdoben sgrafity novoměstského rodáka, akademického malíře Karla Němce (1879-1960). V tzv. Černé kapli došlo při rekonstrukci v devadesátých letech k odhalení fresek, znázorňujících cestu duše člověka. V kostele bylo dříve pochováno několik význačných osob, v kryptě pod kněžištěm například někteří příslušníci rodu Dubských a Kratzerů. Kostel má pět zvonů, největší z nich, zvaný Kunhuta má hmotnost 2,2 t.

historie

Kostel byl prvně nepřímo zmiňován již r. 1362. Jeho nejstarší částí je gotický presbytář je ze 14. stol. V pol. 15. stol. k němu byla přistavěna chrámová loď, r. 1499 byla přistavěna zvonice, která byla r. 1592 přestavěna na věž. Pod kostelem je krypta, kde byli pohřbeni někteří členové rodu Dubských z Třebomyslic a Kratzerů. R. 1723 postihl město velký požár, při kterém vyhořel i kostel, následně byl opraven, původně trámový strop lodi byl při