Solní brána byla součástí městského opevnění. Není jisté kdy byla postavena, snad již za Přemysla Otakara II. (1233-1278) v souvislosti s jeho příkazem zajistit přístup k vodě. Hradby byly zdokonalovány zejména ve 14. stol. Později hradby ztratily svůj význam a byly bourány, aby udělaly místo domům.
pohled od řeky
Graficke pismenko Solní brána je téměř zapomenutou součástí městského opevnění Českých Budějovic. Nalezneme ji západně od náměstí na konci Radniční ulice směrem k soutoku Malše a Vltavy.
Slohově je brána obtížně zařaditelná, snad mohla být založena již Přemyslem Otakarem II. v souvislosti s jeho příkazem zajistit přístup k vodě. Brána je patrová budova čtvercového půdorysu zastřešená nízkou stanovou střechou s průjezdem klenutým do segmentového oblouku.