Hrady.cz
Jemnický farní kostel vznikl až koncem 14. století, tedy několik desetiletí po vzniku hrazeného města uprostřed jeho náměstí. Velká přestavba v 80. letech 16. století, později jen drobné doplňky a korekce vzhledu.
Graficke pismenko Kostel stojí na hlavním jemnickém náměstí, tedy několik set metrů od zdejšího nádraží. Příjezd do centra autem je možný, parkování je bezplatné. Proti západnímu průčelí kostela najdete městské museum s exposicemi o místní historii, těžbě kovů a přírodě.
Kostel je přístupný při bohoslužbách (v neděli od 8.00, 9.45, v sobotu od 18.00), věž je dle sdělení na stránce městského informačního centra přístupná po dohodě se správcem kostela (viz kontakt). Vyhlídkový ochoz ve výšce 31 m nad náměstím poskytuje výhledy na celé město a jeho okolí.

historie

Kostel sv. Stanislava byl na severním konci hlavního náměstí postaven koncem 14. století. Upravován byl v pozdní gotice, razantní přestavba pak následovala v 80. letech 16. století, další úpravy přišly v letech 1725 (kaple sv. Josefa), 1811 (oratoř), 1846 (fasády a věž). Původní gotický kostel byl jednolodní s plochým stropem, odsazeným kněžištěm a hranolovou věží. Za renesance byl přestavěn na pilířové klenuté trojlodí, byly vestavěny tribuny

Zany (podle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, díl 2. [J/N], Academia, Praha 1999), 2.1. 2005