Kaple ve stylu barokní gotiky byla postavena přibl. r. 1720 podle plánů arch. Jana Blažeje Santiniho Aichela nebo jeho žáka Jana Jakuba Voglera. Interiér zdobí dřevěná socha Jana Nepomuckého od Řehoře Antonína Thenyho, žáka Matyáše Bernarda Brauna.
pohled ze silnice
Kaplička stojí přímo na návsi na křižovatce cest.

historie

Kaple sv Jana Nepomuckého byla na návsi v Běstvině postavena ve stylu barokní gotiky zřejmě r. 1720. Byla postavená podle plánů které vypracoval slavný český architekt italského původu Jana Blažej Santini - Aichel nebo jeho žák Jan Jakub Vogler, pro kterého mohl být Santiniho plán inspirací. Interiér zdobí dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého, kterou udělal sochař a řezbář Řehoř Antonín Theny, žák Matyáše Bernarda Brauna. Zajímavostí je, že

popis

Kaple ve stylu barokní gotiky má půdorys šesticípé hvězdy s konkávně prohnutými stranami, je zaklenuta kupolí s šestibokou lucernou. Stěny jsou bohatě členěny pilastry nesoucích vyloženou římsu. Tři portály jsou ve tvaru oslích hřbetů, okna šesticípé hvězdy.
    Zany (podle Umělecké památky Čech, díl 1. [A/J], Academia, Praha 1977), 2.1. 2005