Radnice v Novém Městě na Moravě vznikla přestavbou měšťanského domu po roce 1553. Obnovena po požárech 1696 a 1801, dnes sídlo musea.
Celkový pohled
© Roman Řezáč 12/2004
Graficke pismenko Radnice na dnešním Vratislavově náměstí byla přestavěna ze dvou měšťanských domů v roce 1555. Tento letopočet nese také pamětní kámen se zubří hlavou vsazený do průčelí. Z původní stavby se zachovala renesanční vstupní síň. Po požáru v roce 1723 bylo postaveno poschodí radnice a věžička. Vrchol věžičky zdobil rakouský znak s dvouhlavou orlicí. Tu poškodil v roce 1866 v době prusko-rakouské války pruský voják, který ji ustřelil hlavu a upravil ji tak do podoby pruského znaku. Sgrafitová výzdoba z roku 1938 je dílem místního rodáka Karla Němce. V budově je dnes umístěno Horácké muzeum.

turistické

Horácké muzeum nabízí stálou expozici lidové kultury, lyžování, sklářství a železářství a v provozu je celý rok.