ZOO byla založena r. 1895 Ornitologickým spolkem jako ptačí park (později zookoutek). Obnovena po válce byla otevřena r. 1919 již jako zoologická zahrada. Za ředitele Jiřího Badalce v l. 1954-82 zažila rozkvět a stala se kvalitním chovným zařízením. Koncem 20. stol. byla stavebně modernizována.
Graficke pismenko Zoologická zahrada v Liberci je nejstarší v České republice. Najdete ji nedaleko centra Liberce v údolí Jizerského potoka. Rozkládá se na ploše 13 ha a chová asi 140 druhů zvířat z celého světa. Nejznámější je chov bílých tygrů (bílá forma tygra indického) i když mnoho malých diváků dává přednost výběhu šimpanzů nebo krmení lachtanů.
28.12. 2004

Historie Zoo v Liberci
    Zoo v Liberci je vůbec nejstarší zoologickou zahradou u nás. Byla založena r. 1895 Ornitologickým spolkem pro severní Čechy v čele s ornitologem Erichem Sluwou původně jako malý ptačí park (Geflügelpark) v libereckých Lidových sadech. R. 1904 spolek vystavěl velkou veřejnou voliéru, postupně přibyl další ptačinec a výběhy se srnčí zvěří. Po 1. světové válce musela být zahrada obnovena, což se povedlo Erichovi Sluwovi společně s Fritzem Wellerem