Kostel byl postaven v 9. stol. jako součást velkomoravského hradiska (pobývali zde sv. Cyril a Metoděj). V 10. stol. bylo hradisko opuštěno. R. 1358 dal markrabě moravský Jan Jindřich horu augustiniánům, ti zde postavili kapli a klášter. R. 1421 vše zničeno husity. R. 1863 postavena dřevěná kaple.
Graficke pismenko Pokud použijete jako výchozí bod k návštěvě hradu Cimburk rozcestí U Křížku, dovedou Vás značené turistické cesty k dalším zajímavým místům. Kromě zříceniny hradu Cimburk, můžete navštívit přírodní památky Kozel a Kazatelnu, zastavit se u studánek U Mísy nebo Paní, zajít až ke Koryčanské kapli nebo také navštívit hradisko na tzv. Hoře sv. Klimenta. Velkomoravské hradisko sv. Kliment leží mezi obcemi Osvětimany a Koryčany. Na hradisku jsou základy církevní stavby, které byly v roce 1969 opatřeny kamennou zděnou maketou. Archeologický výzkum prokázal, že hradisko bylo skutečně vybudováno Slovany pravděpodobně v polovině 9. století. Dodnes jsou ...
18.12. 2004

historie

Původní kostel z 9. stol. stál na oválné plošince na vrcholku kopce. Nejstarší částí je východní kněžiště z 9. stol. Ke konci 9. stol. byla ke kněžišti přistavěna chrámová loď, další nalezené zbytky zdiva jsou datovány do středověku. Začátkem 10. stol. zanikla Velká Morava a s ní i toto duchovní středisko. Místo bylo opuštěno až do 14. stol. Až bratr Karla IV. markrabě moravský Jan Jindřich roku 1358 daroval horu sv. Klimenta brněnským